9 jednoduchých tipov ako sa starať o vlasy
9 jednoduchých tipov ako sa starať o vlasy
   01/03/2023     Ako na to...
9 jednoduchých tipov ako sa starať o vlasy

Pravidelné plávanie v slanej alebo chlórovanej vode si na vlasoch vyberie svoju daň. Krepatenie, rozstrapkané končeky, suchá pokožka, neľahké rozčesávanie alebo strata farby a lesku. Vlasy sú skrátka náchylnejšie na poškodenie a slaná alebo chlórovaná voda im neprospieva.

Starostlivosť o pokožku a vlasy neodmysliteľne patrí k rutinným činnostiam každého plavca. Nepochybujem o tom, že sa po tréningu osprchujete, umyjete a ošetríte vlasy bežným spôsobom. Ale je možné urobiť ešte niečo naviac?

Základná starostlivosť o vlasy pred vstupom do bazéna:

  1. Namočte si vlasy. Vlasy, ktoré sú mokré už ďalšiu vodu s chlórom nebudú toľko absorbovať.
  2. Dlhé vlasy (ale aj tie polodlhé) stiahnite do copu. Lepšie sa budú rozčesávať.
  3. Nasaďte si čiapku. Silikónové čiapky chránia vlasy pred chlórovanou vodou. Keď ju dobre nasadíte, budete prekvapení, čo všetko zvládne.

Extra tipy pre lesk, lepšie rozčesávanie a ochranu vlasov:

Na internete sa dozviete mnoho tipov, ako sa starať o vlasy. My sme sa spýtali aktívnych plavcov, aké triky sú najúčinnejšie a vybrali sme pár, ktoré nevyžadujú extra prípravu:

  1. Môžete využiť čas plávania na nanesenie vlasovej masky alebo hydratačného spreja pod čiapku, tá zvýši regeneračný a hydratačný účinok.
  2. Pred plávaním naneste na vlasy ľanový, ricínový alebo kokosový olej. Dobre funguje aj mandľový olej alebo bambucké maslo.
  3. Pod silikónovú čiapku si nasaďte látkovú čiapku: vlasy budú lepšie chránené, aj keď budú mokré.
  4. Neumývajte si vlasy 24 hodín pred vstupom do bazéna; kožný maz vo vlasoch pôsobí ako prirodzená bariéra proti upravenej a chlórovanej vode, ktorá ponúka určitý stupeň ochrany.
  5. Po umytí šampónom naneste na končeky vlasov trochu vody s octom. Ocot je známy pre svoje posilňujúce a ochranné účinky. (Zmiešate 3 polievkové lyžice BIO jablčného octu s 200 ml filtrovanej vody).
  6. Vlasy rozčesávajte hrebeňom so širokými zubami. Zabránite krepovateniu a znížite lámavosť.

Akákoľvek pravidelná aktivita má pozitívny aj negatívny vplyv na myseľ a telo.

Našťastie je plávanie športom, kde sa nemusíte obávať bežných zranení, ktoré sa vyskytujú u iných športov. Pokiaľ plávate pravidelne, stačí sa chvíľu venovať starostlivosti o pokožku a vlasy a užívať si len tie pozitívne dopady.

Plavecká čiapka bude slúžiť nielen na nanesenie výživy pre vlasy pred plávaním, ale tiež znižuje odpor a zabraňuje poletovaniu vlasov okolo vašej tváre a do očí ostatným plavcom.

Odporúčame mať vo vybavení jednu náhradnú, pre prípad, že by sa stala nehoda a čiapka sa roztrhla. 

Zdroj: Arena Praha

Komentáre

Prihláste alebo sa registrujte, aby ste mohli pridať komentár