Kam až siaha história plávania
Kam až siaha história plávania
   22/04/2023     Plávanie
Kam až siaha história plávania

Plávanie sa datuje už do staroveku a bolo súčasťou života mnohých civilizácií. V starovekom Grécku bolo plávanie súčasťou výchovy a vzdelania, a bolo súčasťou olympijských hier už v roku 776 pred n.l. Grécky filozof Platón o plávaní hovoril ako o dôležitej súčasti telesnej výchovy a zdravého životného štýlu.

V starovekom Ríme bolo plávanie populárnym spôsobom relaxácie a zábavy a tiež bolo súčasťou vojenského výcviku a tréningu gladiátorov. V tom čase bolo populárne aj plávanie pre zlepšenie zdravia a liečbu rôznych chorôb, ako sú reumatizmus alebo astma.

Medzi slávnymi plavcami z antiky patrili aj grécky mýtus o hrdinovi Leanderovi, ktorý každú noc plával cez Hellespont (prieplav medzi Európou a Áziou) za svojou milovanou Hero. Takisto je známy grécky filozof, Sokrates, ktorý si podľa legendy obľúbil plávanie v mori.


Obraz od Domenico Fetti (1589–1623), Hero narieka nad mŕtvym Leandrom (1621-22)
(zdroj: Kunsthistorisches Museum, Vienna, Austria. Wikimedia Commons.)

 

Okrem Grécka a Ríma bolo plávanie populárne aj v starovekých civilizáciách v Indii a Japonsku. V Indii bolo plávanie súčasťou náboženských obradov a tiež bolo súčasťou tradičného výcviku jogínov. V Japonsku bolo plávanie súčasťou samurajského výcviku a tiež bolo súčasťou tradičných ceremoniálov.

Medzi slávnymi plavcami z antiky patrili grécky olympionik Milo z Krotonu, ktorý okrem plávania exceloval aj v iných športoch ako boli zápas alebo hod diskom. Milo bol viackrát olympijským víťazom a stal sa legendou gréckeho športu. Ďalším slávnym plavcom bol aj rímsky cisár Augustus, ktorý mal veľmi silný zmysel pre súťaživosť a údajne dokázal plávať celú rieku Tiber.

Po páde Rímskej ríše v 5. storočí, sa plávanie stalo menej populárnym a v stredoveku sa stalo nebezpečným vzhľadom na vysoký počet veriacich, ktorí zomreli v riekach počas pokusov o krst.

V 19. storočí sa plávanie znovu stalo populárnym, s rozvojom kúpeľní a verejných bazénov. V roku 1896 bolo plávanie zaradené do programu prvých moderných olympijských hier v Aténach.

Les Nageurs (Plavci), zo série Le Supreme Bon Ton, c. 1810–1815.
(zdroj: Wikipédia)

V 20. storočí sa plávanie stalo stále populárnejším a viac organizovaným športom. V roku 1908 sa konali prvé medzinárodné plavecké súťaže v Londýne, kde sa stretli plavci z celého sveta a predstavili sa v disciplínach, ako boli voľný štýl, prsia a znak. Tieto súťaže predstavovali začiatok organizovaných plaveckých podujatí a odrazom toho bola aj potreba založiť globálnu organizáciu.

Medzinárodný plavecký zväz (FINA) bol založený v roku 1908 a mal za úlohu regulovať, organizovať a zabezpečovať súťaže v plávaní po celom svete. Odvtedy sa plávanie stalo jedným z najpopulárnejších športov na svete, s viacerými olympijskými medailami a svetovými rekordmi.

V 50. a 60. rokoch 20. storočia sa plávanie stalo tiež veľmi dôležitým súčasťou výcviku astronautov. NASA vyvinula program plávania, ktorý pomáhal astronautom udržiavať si svalovú hmotu a zlepšovať ich kardiovaskulárne zdravie v nulovej gravitácii.

V 21. storočí sa plávanie stáva stále populárnejším, s množstvom plaveckých klubov a súťaží po celom svete. Okrem tradičných plaveckých disciplín sa v posledných rokoch objavili nové trendy, ako sú napríklad triatlon alebo plávanie s delfínmi, ktoré sú čoraz obľúbenejšie medzi rekreačnými plavcami.

 

Dnes je plávanie uznávané ako jedna z najlepších foriem cvičenia pre zlepšenie kondície, svalovej sily a flexibility. Plávanie umožňuje posilniť srdce a pľúca a zlepšiť krvný obeh. Je to tiež veľmi účinná forma aeróbneho cvičenia, ktoré môže pomôcť pri chudnutí a udržaní zdravej hmotnosti.

Plávanie má aj množstvo ďalších výhod pre zdravie. Pomáha zlepšovať pohyblivosť kĺbov a znižovať stres. Pre ľudí s artritídou alebo inými ochoreniami kĺbov môže byť plávanie dokonca lepšie ako iné formy cvičenia, pretože voda znižuje zaťaženie kĺbov.

Plávanie má tiež pozitívny vplyv na duševné zdravie. Je to veľmi relaxačná aktivita, ktorá môže pomôcť znižovať úzkosť a depresiu. Pre niektorých ľudí je plávanie dokonca forma meditácie, ktorá umožňuje získať vnútorný kľud.

Plávanie je tiež veľmi bezpečným športom. Je to nízko nárazová aktivita, ktorá minimalizuje riziko zranenia. Je tiež veľmi šetrné pre kosti a kĺby, čo znamená, že je vhodné aj pre starších ľudí a pre tých, ktorí majú problémy s kĺbmi alebo chrbticou.

V súčasnosti je plávanie populárnou rekreačnou aktivitou a súčasťou mnohých športových podujatí. Je to univerzálny šport, ktorý si môže užívať každý bez ohľadu na vek, pohlavie alebo kondíciu. Plávanie je skvelou aktivitou pre celú rodinu a môže byť aj veľmi sociálnou činnosťou, kde sa môžete spoznať s novými ľuďmi a vytvoriť nové priateľstvá.

Vzhľadom na množstvo výhod pre zdravie a celkovú pohodu, je plávanie skutočne jedným z najlepších športov, ktorý by ste mali zahrnúť do svojho životného štýlu. Ak sa ešte neplávate, určite to vyskúšajte a uvidíte, aké úžasné to môže byť!

Komentáre

Prihláste alebo sa registrujte, aby ste mohli pridať komentár