Plávanie. Pre nás “kráľ” všetkých športov
Plávanie. Pre nás “kráľ” všetkých športov
   29/12/2021     Plávanie
Plávanie. Pre nás “kráľ” všetkých športov

Ako každý v živote aj my sme mali svoje sny a predstavy o tom, čo budeme robiť, kde skončíme a čomu sa budeme raz v živote venovať. Snov bolo neskutočne veľa, ale takmer každý jeden z týchto snov bol o športe.

Osud nás zavial k plávaniu. Šport, ktorý je v našej spoločnosti mnohokrát obávaným strašiakom. Asi každý jeden zo staršej generácie si pamätá naozaj tvrdé a nesystematické metódy výučby plávania. Toto v nás do dnešného dňa, hlavne v hlavách tej staršej generácie, zanechalo tvrdú stopu.

 

Staršie genrácie si určite ešte pamätajú “mokré” vysvedčenie.

Staršie generácie si určite ešte pamätajú “mokré” vysvedčenie.

 

Stačí sa pozrieť okolo seba počas letných dovoleniek a vidíme ľudí mnohokrát ležiacich na slnku, ktorí ani len nevstúpia do vody. Výhovoriek sa nájde naozaj množstvo. Voda je studená. Dnes sa mi nechce plávať. Teraz som zjedol mastný langoš. A tak ďalej, a tak ďalej. Idú z úst samé.

Pritom samotné plávanie je skutočne šport, ktorý je možné robiť rekreačne, ktorý sa dá bez väčších problémov robiť na amatérskej úrovni. Dá sa robiť od útleho vekupo starobu. Dokonca je bezpečné plávať aj v tehotenstve. Ako jeden z mála športov žiadnym spôsobom neničí zdravie, nedochádza pri ňom k zraneniam (ak sa robí správne…) a nakoniec nezabúdajme na to, že plávanie je schopnosť, ktorá dokáže zabrániť utopeniu sa.

O tom, aké benefity prináša tento šport, by bolo asi zbytočné písať. Na to tu máme odbornú literatúru, podľa ktorej môžeme len v krátkosti naznačiť, že už len samotné ležanie na vode spôsobuje neuveriteľnú úľavu pre vaše telo, svaly a srdcovo-cievny systém. Čiže benefitov, ktoré voda okrem samotnej športovej aktivity prináša pre vaše zdravie, je oveľa viac.

 

 

Prečo ľudia nechcú plávať? Prečo sa nechcú naučiť plávať? Prečo sa hanbia priznať sa, že nevedia plávať? To sú otázky, s ktorými sme sa stretávali a s ktorými sa často stále stretávame. Asi najviac prevláda strach z vody, strach z ponorenia hlavy pod vodu. Veľkú rolu určite hrá aj hanba pred ďalšími ľuďmi, že nevedia plávať. Problém s postavou, ľudia sa boja obliecť do plaviek a ukázať sa.

 

 

A toto všetko má vplyv na to, prečo ľudia nedokážu nabrať odvahu. Samozrejme u každého, kto sa začne venovať plávaniu ako úplný neplavec, platí, že čím je starší, tým dlhšie trvá progres. Ale keď sa dostanú do momentu a začnú opúšťať svoju komfortnú zónu, odhodia zábrany, strach, dostaví sa odmena, nielen pre nás trénerov, ale v prvom rade pre nich samotných.

Pri každom športe bývajú začiatky ťažké. Pri plávaní sú tie začiatky o to ťažšie, že človek musí prekonávať svoju komfortnú zónu skutočne dlhodobo. Prekonáva svoj strach. Zima, ktorá je ďalším sprievodným javom pri začiatkoch plávania, nie je ničím neobvyklým. Ale ak človek chce, zvládnuť sa dá všetko. A tak, ako mávame úžasný pocit po tréningu v posilňovni, tak to isté môžete zažívať aj po plávaní.


Ako ste na tom vy s plávaním? Podeľte sa s nami na našom Facebooku.

Komentáre

Prihláste alebo sa registrujte, aby ste mohli pridať komentár